Haar is veelzijdig. Er zijn verschillende typen krullend, kroes en steil haar. Je kunt je haar dragen in natuurlijke staat en daar allerlei kapsels mee creëren. Je kunt het haar laten verlengen of opvullen met kunsthaar. Met chemische behandelingen kan je het haar steil maken of juist laten krullen.

Chemische behandelingen
Permanent, relaxer en S-curl zijn enkele chemische behandelingsmethoden die niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Veel vrouwen, maar ook mannen kiezen voor chemische behandelingen, omdat ze het mooi vinden of gewoon wat anders willen met hun haar. Veel tieners en jonge vrouwen beschouwen vlechtkapsels en staartjes als meisjesachtig en kiezen voor een chemische behandeling om een volwassen uiterlijk te krijgen. Er zijn vrouwen die kiezen voor relaxen vanwege tijdgebrek om hun haar of dat van hun kinderen te vlechten. Niet zelden speelt gebrek aan kennis over het behandelen van het natuurlijke haar een rol.

Kroeshaar als levenswijze
Haaruitval en andere negatieve ervaringen met chemische behandelingen zijn voor velen de aanleiding om bewust over te gaan op een natuurlijke haarstijl. Andere vrouwen stoppen met chemische behandelingen omdat zij het zat zijn om elke avond met krulspelden te slapen of om uren met de krultang voor de spiegel door te brengen. Aangezien over kroeshaar nog altijd negatief wordt gedacht in de westerse samenleving, zien sommige vrouwen met kroeshaar het dragen van een natuurlijke haarstijl als een leefwijze. Met hun afro, twists, vlechten, cornrows en dreadlocks tonen zij hun natuurlijke veelzijdigheid en willen zij laten zien dat zij trots op zichzelf zijn. En niet zonder succes! Natuurlijke haarstijlen worden steeds populairder.

Dreadlocks
Voor de Rastafari’s zijn dreadlocks meer dan een haarstijl. De haardracht is een expressie van hun spirituele leefwijze. Dreadlocks blijven echter niet beperkt tot de Rastafari’s. Steeds meer mensen kiezen voor dreadlocks omdat ze het mooi vinden en vanwege de tijdsbesparing. Ze hebben geen zin om geregeld hun haar te moeten losmaken en opnieuw te (laten) vlechten.

Vooroordelen
Ondanks de verschillende motieven voor chemische behandelingen of juist voor naturel, heersen er nog veel vooroordelen.Vrouwen met een natuurlijke haarstijl zoals dreads of vlechten krijgen regelmatig de vraag of ze het haar wel wassen of wanneer ze eindelijk ‘iets’ met hun haar gaan doen. Andersom worden gekleurde vrouwen die het haar ontkroezen soms verweten aan het blanke schoonheidsideaal te willen voldoen. Mooi en gezond haar wil iedereen, of je nou kiest voor naturel of chemisch. Een goede en juiste verzorging die past bij het haartype en de conditie van het haar, is dan ook het belangrijkst.


xa9 Giselle, kroeshaar.web-log.nl

Advertisements