Steeds meer mensen zijn het zat om hun haar te ontkroezen en willen hun eigen natuurlijke haarstructuur terug. Voor de één is het een onderdeel van een compleet bewustwordingsproces en een zoektocht naar zichzelf. De ander vindt natuurlijk kroeshaar gewoon mooi. Niet zelden ontstaat de keus door problemen zoals haaruitval.

De overgang van chemisch behandeld haar (bijvoorbeeld relax of curly) naar een natuurlijke haardracht wordt in het Engels transitioning genoemd. In de literatuur en op het internet zult u deze term veel tegenkomen. Er zijn helaas geen wondermiddelen verkrijgbaar om je natuurlijke haarstructuur mee terug te toveren. Ook huismiddeltjes zoals bier kunnen het proces niet versnellen. Door relaxers worden de krulverbindingen van je haar namelijk permanent verbroken. Bij de S-curl en de jehri curl wordt 80 % van je natuurlijke krulverbinding verbroken. Dit is een onomkeerbaar proces vandaar dat in het Engels ‘de perm’ (afkorting voor permanent) de verzamelnaam is voor chemische behandelingen.

Wat kun je doen als je wil overstappen van relax of curly naar natuurlijk haar?
Er zijn twee methoden van transitioning. De meest drastische manier is een “Big chop”, het afknippen of scheren van het chemisch behandeld haar. Een andere methode is het laten uitgroeien van de relaxer of curly.

Wat zijn de voor en nadelen van het afknippen van chemisch behandeld haar?
Het afknippen van het chemisch behandeld haar is de snelste en makkelijkste manier om je natuurlijke haarstructuur terug te krijgen. Afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk kroeshaar, wordt het chemisch behandeld haar afgeknipt of geschoren. Doordat het haar heel kort wordt geknipt is de groei van het haar makkelijk te volgen. Een ander voordeel is dat je direct leert omgaan met je natuurlijke kroeshaar. Deze methode minder geschikt voor mensen die graag variëren of die niet van een korte afro houden.

Wat zijn de voor en nadelen van het laten uitgroeien van chemisch behandeld haar?
Voor deze methode is een flinke dosis geduld nodig. Afhankelijk van de lengte en de groei van je haar kan dit proces een aantal maanden tot wel twee jaar duren. Het nadeel is dat tijdens de transitiefase je kapsels vaak minder goed blijven zitten doordat het haar bij de wortels kroes is en het overige haar nog relax of curly bevat. Je haar is ook extra kwetsbaar omdat er een kans bestaat dat het haar afbreekt op de plek waar het kroeshaar overgaat in chemisch behandeld haar . Om dit te voorkomen kun je je haar gedurende de transitiefase invlechten of weaven met nephaar (extensions).

Wat zijn de voor en nadelen van het laten uitgroeien met extensions?
Het voordeel van invlechten of weaven is dat je het haar wat rust gunt en zelf gefaseerd kunt wennen aan een “nappy look”. Om de transitioning te versnellen kun je tussen de vlechtbeurten in gedeelten van het chemisch behandelde haar af laten knippen. Het nadeel dat sommigen ervaren van invlechten is dat ze niet weten wat ze met hun haar aanmoeten op het moment dat de vlechten eruit worden gehaald. Deze frustratie kan er toe leiden dat men gauw weer overgaat op relaxer of curly.

Hoe bepaal je welke methode voor jou het meest geschikt is?
Er bestaat geen goede of slechte methode. De methode die voor jou het meest geschikt is, hangt af van je geduld, de hoeveelheid tijd die je aan je haar wil besteden, de conditie van je haar, je bereidheid om het haar af te knippen en de vaardigheden die je hebt in het omgaan met je haar.

Bron: Beautyspot, Radio Mart 28 mei 2006. Dit verzorgingsprogramma is elke laatste zondag van de maand te beluisteren vanaf 10.00 uur ‘s ochtends via http://www.radiomart.nl

Advertisements