Vanaf 1998 is elke cosmeticafabrikant verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden. De benaming van deze ingrediënten gebeurt volgens een internationaal afgesproken éénduidig systeem: de INCI, of Internationale Nomenclatuur van Cosmetische Ingrediënten. De volgorde van ingrediënten is niet willekeurig. Van de ingrediënten die bovenaan in de lijst staan vermeld is de grootste hoeveelheid aanwezig in het product. Er zijn twee soorten ingrediënten: synthetische en natuurlijke. Een aantal (vaak synthetische) ingrediënten die veel gebruikt worden in cosmetica (haar-en huidverzorgingsproducten), kunnen door hun schadelijkheid beter worden vermeden. Dit zijn:

Aardolieproducten/minerale oliën

Petrolatum, Vaseline, Paraffine en Mineraal olie

Deze stoffen worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Ze verstoppen de poriën, werken huiduitdrogend en kunnen diverse huidproblemen veroorzaken zoals acne, rimpels en vroegtijdige huidveroudering. Fabrikanten gebruiken aardolieproducten veelvuldig omdat het ongelooflijk goedkoop is. Het komt daardoor in veel producten voor (baby olie is vaak 100% mineraal olie!). Maar ook in heel veel haarvetten en pommades zit petroleum of mineraalolie

Glycerine en Propylene glycol
Glycerine is een stroopachtige vloeistof die chemisch vervaardigd wordt uit een combinatie van water en vet. Men gebruikt het als oplosmiddel en weekmaker. Glycerine onttrekt vocht uit de onderste lagen van de huid en houdt het vast aan de oppervlakte waardoor de huid van binnenuit, uitdroogt. Propylene glycol
is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van gycerine. Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan en mogelijk hartritme stoornissen, nierschade en leverafwijkingen veroorzaken


Lanoline

Lanoline is een vettige substantie, uit wol gehaald. Het komt vaak voor in haarvet en lotions. Van lanoline is bekend dat het de huid gevoelig maakt en allergische reacties, zoals huiduitslag kan veroorzaken.

Aluminium
Aluminium wordt gebruikt als kleurtoevoeging in oogschaduw en wordt ook toegepast in deodorant. Het staat op de lijst van carcinogenen (kankerverwekkende stoffen). Bovendien is uit wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat wanneer het wordt opgenomen door het lichaam (bijvoorbeeld door het gebruik van deodorant met aluminium als ingrediënt), het Alchemie kan veroorzaken.

Alcohol

Over alcohol bestaan diverse misvattingen. Er zijn goede en slechte alcohols. De goede zijn Lauryl alcohol, Cetyl alcohol, Myristyl alcohol, Stearyl alcohol, Cetearyl alcohol and Behenyl alcohol. Deze worden vaak aan conditioners toegevoegd om de conditioner cremig te maken. De slechte alcohols zijn: SD alcohol, SD alcohol 40, Alcohol denat, Propanol, Propyl alcohol en Isopropyl alcohol. Deze werken uitdrogend en kunnen irritatie opwekken. Sommige van de ‘slechte’ alcohols zoals Isopropyl zijn gemaakt van propyleen, een petroleum derivaat

Sulfaten

O.a. Sodium lauryl sulfate (SLS), Sodium laureth sulfate (SLES), Ammonium laureth sulfate. Sodium lauryl sulfate zit in 90 % van alle producten die schuimen (shampoos, tandpasta, vloeibare handzeep, doucheschuim, crèmespoeling, etc.). Het is sterk ontvettend en ontregelt de vetmantel van de huid. Het wordt ook gebruikt in agressieve schoonmaakmiddelen zoals motorontvette, autoshampoo en schoonmaakmiddelen voor garagevloeren. Als SLS in een product gecombineerd wordt met andere chemicaliën, kan het worden omgezet in nitrosaminen (dit zijn carcinogenen). Ons lichaam kan SLS 5 dagen vasthouden en gedurende deze tijd kan het organen (hart, lever, longen en hersenen) binnendringen en daar residuen achterlaten. Ammonium laureth sulfate en Sodium laureth sulfate zitten in haar- en badproducten. Ze bevatten giftige stoffen die gemakkelijk worden opgenomen door de huid. Bij elke shampoobeurt kunnen deze stoffen in de bloedbaan terechtkomen en uiteindelijk de lever, het hart, de ogen, nieren en spieren aan tasten, tot enkele jaren na gebruik. Verder kunnen ze oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, roos en allergische reacties veroorzaken.

Veel mensen die bewust kiezen voor natuurlijke verzorging, stappen over van shampoo op de ‘No po’ methoden (wassen met conditioneer of natuurlijke zepen). Deze methode is echter niet geschikt als je haarproducten gebruikt die siliconen bevatten (ingrediënten eindigend op ‘Cone’). Siliconen worden vaak aan haarproducten toegevoegd voor de glans. Ze moeten met shampoo uitgespoeld worden anders zorgen ze voor ophoping op de hoofdhuid.

Chemische conserveringsmiddelen (hoofdoorzaak allergische reacties bij cosmetische producten):

Veel voorkomend is Formaldehyde, een giftig, kleurloos gas dat irriterend en kankerverwekkend is. Gecombineerd met water wordt formaldehyde gebruikt als desinfecterend middel, fixeermiddel of houdbaarheidsmiddel. Het komt voor in veel cosmetica producten en conventionele nagelverzorgingsproducten.

Advertisements