Dsc00001_4Dsc00003_6                   

Op zaterdag 1 en zondag 2 december j.l. vond het Women Inc festival plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Women Inc is het festival voor vrouwen die voor verandering staan. Het festival werd geopend door hkh prinses Maxima met feestelijke optredens van o.a. de African Mama’s. Naast de vele workshops, lezingen en optredens was er dit jaar ook aandacht voor het thema black hair.

Op zaterdag verzorgde Rosita van Rosita’s Holistic Approach een workshop over het omgaan met black hair. Er werden verschillende krulhaartypen (type 3a,3b,3c,4a,4b) gedemonstreerd Rosita vertelde over de Do’s and Don’ts en adviseerde het publiek om een relatie aan te gaan met hun haar.

Op zondag mocht ik een debat organiseren aan de hand van de documentaire ‘Black, Bold and Beautiful’. In deze film vertellen zwarte vrouwen over hoe ze tegen hun haar aankijken. Daarbij kwamen verschillende issues aan bod zoals de continue strijd die zwarte vrouwen voeren om erbij te horen. Maar ook de keuze voor een natuurlijke haardracht en het effect op de relatie met je ouders. De film riep prettige herinneringen op uit onze vroege jeugd, tussen de benen van je moeder in die ons haar kamde en gebood om stil te zitten. Voor sommige dames  was de gedachte aan hun jeugd ook een pijnlijke herinnering. Omdat ze bijvoorbeeld gepest werden met hun ‘nappy’ haar. Of omdat de jongens in de klas alleen interesse hadden in meisjes met stijl haar.

Hoewel de documentaire zich in Canada afspeelt was het zeer herkenbaar voor het publiek. Een greep uit de reacties:

‘Een erg interessante film. Veel info was nieuw voor mij’

‘Erg interessant ook al heb ik zelf geen kroeshaar’

‘Echt een bevestiging’

‘Very interesting’

‘Erg nuttig’

Advertisements