Op zondag 25 mei vind de Rootsdag plaats in het Mart theater. Hieronder een interview met de organisatrice Stacey EsajasRoots_in_het_zand


Wat is het project Back to the Roots?

Back to the Roots onderzoekt wat roots/wortels betekenen voor mensen die door de anonimiteit van de slavernijgeschiedenis op een gegeven moment op een onverbiddelijke muur stuiten als ze willen weten waar ze nu eigenlijk precies vandaan kwamen. Het project is een intiatief van Alex van Stipriaan, professor aan de Erasmus Universiteit en conservator in het KIT Tropenmuseum.

Wie nemen er deel aan het project?
Twee kunstenaars, Marcel Pinas (beeldend kunstenaar) en Jetty Mathurin (actrice) en zeven getalenteerde jong-volwassen Afro-Nederlanders; Charissa Doelwijt, Gwen Denswil, Herby Goedhard, Kwinsie Cruden, Verno Romney, Glynis Terborg en ik.

Waarom is het nodig om je roots te kennen?
Weten waar je vandaan komt, is een goede basis om te bepalen waar je naar toe gaat.
Put kracht uit je geschiedenis.

Je bent organisator van de Rootsdag, hoe ben je op het idee gekomen?
Elke keer als mensen ons verhaal hoorde, reageerde ze heel positief. Vooral nadat ik, met nog twee andere deelnemers bij een uitzending van Mart waren. Ik besefte me toen dat het een verhaal is dat we vooral niet voor ons zelf moeten houden, maar delen met zoveel mogelijk anderen.

Wat staat er zoal op het programma? Waarom mogen we dit evenement niet missen?Het wordt in de eerste plaats een hele gezellige dag! Alle reacties die ik tot nu toe krijg zijn echt positief,
dus de sfeer kan alleen maar goed zijn. Behalve de optredens van alle deelnemers, waaronder Jetty Mathurin met een stuk uit haar laatste show, zijn er informatiestands aanwezig voor mensen die een eigen stamboomonderzoek willen doen. Ook wordt de gehele documentaire voor het eerst aan het publiek getoond.

De Rootsdag begint a.s. zondag om 15.30 uur. Het adres is Elektronstraat 15 in Amsterdam-Sloterdijk

Advertisements