We ontvangen dagelijks vragen over het straighten van kroes of krullend haar. We geven geen advies hierover. Daarvoor moet je naar de kapper. Wij kunnen je wel vertellen over de verschillende methoden die er zijn:

1. Hete kammen, steiltangen en fohnen
Eind 19e eeuw werd de hotcomb (ook bekend als hete kam of preskam) ontwikkeld in Parijs. Het werd voornamelijk gebruikt door blanke vrouwen om de toen populaire steile kapsels te creëren. Rond 1912 introduceerde de Afro-Amerikaanse Madam C.J. Walker de hotcomb in Amerika. Deze kam is bedoeld om het haar tijdelijk recht te maken. Als het haar nat wordt, keert het in de natuurlijke staat terug. Vele jaren later kwam de steiltang. Er zijn verschillende steiltangen. Zo heb je de elektrische tangen met een warmte element. Deze is in vele huishoudens inmiddels niet meer weg te denken. Je hebt ook tangen die in een oventje gaan, deze worden meestal bij de kapper gebruikt. Het is niet aan te raden om deze tangen thuis te gebruiken omdat de tangen op de juiste temperatuur dienen te worden gebracht. Als je niet heel sterk krullend haar hebt dan kun je het vaak ook gladfohnen. Gebruik vantevoren wel een beschermer. Bijvoorbeeld de Curly hair Solutions Remain Straight

2. Huismiddeltjes
In het begin van de 20ste eeuw werd een combinatie van loog en aardappelen gekookt tot een pasta, op het haar aangebracht en weer uitgespoeld. Als je de film Malcolm X hebt gezien kan je je vast wel indenken hoe pijnlijk deze methode moet zijn geweest. Dit middel “the conck” is de voorloper van de huidige relaxers. De huidige huismiddeltjes zijn gelukkig minder pijnlijk. Anno 2006 proberen vrouwen hun haar zacht te maken of hun uitgroei een gladdere look te geven met koemelk of kokosmelk, soms gemixt met sheabutter of olijfolie.

3. Chemische relaxers
Als je over straighten praat, denkt iedereen gelijk aan chemische relaxers. In Amerika wordt jaarlijks 410 miljoen dollar uitgegeven aan chemische relaxers. Dit is een kwart van alle uitgaven aan haarproducten. Hoewel de Nederlandse verkoopcijfers niet bekend zijn is dit ongetwijfeld de meest populaire techniek om het haar te recht maken. Naar schatting laten honderdduizenden mensen hun haar relaxen. Met chemische relaxers worden de krulverbindingen in het haar permanent verbroken. Wel moet de uitgroei regelmatig, meestal elke zes weken, behandeld worden. Er bestaan twee soorten relaxers: lye relaxers en no-lye relaxers. Relaxer kits voor thuisgebruik bevatten meestal een no-lye relaxer. Lye betekent letterlijk loog, ofwel basisch. Het is een misvatting dat no-lye relaxers minder chemicaliën bevatten dan lye relaxers. No-lye relaxers bevatten ook loog, alleen wat minder dan de lye relaxers en ze hebben een lagere pH-waarde. Lye relaxers werken het snelste en het beste terwijl no-lye relaxers minder irritatie van de hoofdhuid veroorzaken. De no-lye relaxer heeft echter als nadeel dat het je haar uitdroogt. Als jouw haar uitgedroogd is door relaxers dan kun je dit herstellen door een haarmasker en vochtinbrengende verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld de My Honey Child Honey hair Mask

4. Chi
Het CHI Transformation System maakt krullend en pluizig haar blijvend glad door middel van ceramische warmte, negatieve ionen, pure, natuurlijke zijde en een hydraterende werking. Volgens de makers blijft het haar in optimale conditie, omdat er geen schadelijke chemicaliën of ammonia worden gebruikt. Dit systeem is minder geschikt voor kroeshaar.

5. Japanse Wonderstraight
Wonderstraight kan kroes tot krullend haar langdurig steil en glad maken d.m.v. een revolutionair systeem. Het is geschikt voor alle type haar: Europees, Afro en Aziatisch. Elk individu heeft zijn eigen textuur en conditie van het haar, waardoor een ander resultaat kan ontstaan. Het hangt ook af of het haar geverfd, gerelaí of gehighlighted is. Dan kan het haar minder glad en glanzend zijn als dat het haar gezond en onbehandeld is geweest. De behandeling is vrij kostbaar (gem. 350 euro). Ook wordt aangeraden om het haar te verzorgen met speciale wonderstraight producten zoals shampoo en conditioner. Ook dit zijn vrij dure producten.

6. Natuurlijke relaxers
Je haar straighten zonder chemicaliën? Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. De waarheid is dat natuurlijke straighteners niet bestaan. Het is onmogelijk de krulverbindingen van je haar te verbreken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. In de jaren ‘90 waren “natuurlijke” relaxers met exotische namen zoals Copa en Rio nogal “hot”in Amerika. Kaalheid, gexefrriteerde en verkleurde hoofdhuid en verkleurd haar. Hoewel klachten over relaxers bovenaan het lijstje staan van the Food and Drug Administration (FDA), heeft de FDA nog nooit zoveel klachten ontvangen over een bepaald product. De FDA liet een openbare waarschuwing uitgaan en het product werd van de markt gehaald.

Wat zijn jouw ervaringen met straighten?

Advertisements