Bron: Maarten Bloem, De Pers Maandag 15 maart 2010

Zwarte mensen en hun haar; er zit veel meer leed en lol achter dan je zou denken. Komiek Chris Rock ging op onderzoek uit in zijn documentaire Good Hair.

Naar eigen zeggen wilde comedian Chris Rock de documentaire Good Hair maken omdat een van zijn dochters op een dag vroeg ‘Papa, waarom heb ik geen goed haar?’ Als hij eerlijk is, bekent hij dat hij het idee jatte van iemand anders. Die kon met rechtszaken echter niet voorkomen dat Good Hair er uiteindelijk toch kwam, en nu bij ons op dvd uit is. In Good Hair draait het om een wereld waar veel blanken geen verstand van zullen hebben: kroeshaar. En over de do’s en don’ts, perikelen, trends en verhalen achter dat type haar.

Haat-liefdeverhouding
Veel Afro-Amerikanen blijken een haat-liefdeverhouding te hebben met hun haar. Moet het plat, koop je een weave of extensions of ga je au naturel? Plat was lang het devies, want dan leek je Europees, niet Afrikaans, en dan viel je niet op. Het is een van de achterliggende culturele verhalen waar Chris Rock in duikt. Hij interviewt er draagsters, kappers, bekende Amerikanen (onder wie Ice-T, en schrijfster Maya Angelou) over.
Interessant is de zoektocht van Rock naar de herkomst van een spul dat het haar van Afro-Amerikanen zijdezacht maakt en plat, maar zeer giftig blijkt. En ook zijn verhaal over waar het haar vandaan komt voor de weaves van ijdele zwarte vrouwen. Dat menselijk haar komt bijvoorbeeld uit India, waar het is gedoneerd door gelovige Hindoes die hun haren laten knippen bij een ritueel.
Rock maakt ook nog een wat gratuit en lang uitstapje naar de overdreven haarshow Bronner Bros. waar topstylisten rare fratsen uithalen om een geldprijs te winnen. Dat houdt het verhaal een beetje op.
De openhartige (kapperszaak-) gesprekken met vrouwen over hun lastige haar en de anekdotes zijn het leukst. Chris Rock laat zijn stand-up thuis, maar is adrem, intelligent en kan goed luisteren. Hij maakt zo een voor Europese haarbezitters ‘ver-van- mijn-bedonderwerp’ erg leuk om naar te kijken.

Advertisements