Op zondag 21 juli organiseerde ik een mini event in het Zomixed gebouw aan de Frankemaheerd.  Er  kwamen 15 vrouwen bijeen van verschillende leeftijden en culturele achtergronden met één gemeenschappelijke interesse:  black hair.

Na een welkomstdrankje startte ik met de presentatie ‘Black Hairstory’ over de geschiedenis van black hair vanaf de 15e eeuw tot heden. Mijn conclusie was dat het dragen van natural hair in opkomst is (natural hair: kroes of krullend haar dat niet door chemische behandelingen van structuur is veranderd).

De bezoeksters waren het unaniem met elkaar eens:  er is momenteel sprake van een natural hair revolutie!  Sommigen dragen het haar natuurlijk omdat ze het ‘cool ‘vinden’ en anderen om een statement te maken of omdat het past bij hun proces van zelfbewustwording.

Op het programma stond ook de film Natural Woman. In deze documentaire vertellen Afro Amerikaanse meisjes en vrouwen over hun leuke en minder leuke ervaringen met het dragen van natural hair. Ook geven enkele deskundigen hun visie op de rol van de maatschappij bij het definiëren van schoonheidsidealen. Voor de bezoeksters zijn de verhalen erg herkenbaar waardoor er na de film een levendige discussie op gang kwam met opmerkingen als: ‘We moeten ons zelf leren accepteren, compleet met kroeshaar en grote billen en ‘Natural gaan bestaat niet, want je bent natural geboren. Het is dus niet iets nieuws.’   De discussie werd voortgezet in de pauze maar ging al gauw over op het delen van tips over haarverzorging en informatiebronnen.

Na de pauze kwam de filmmaakster Cindy Hurst online om vragen van het publiek te beantwoorden. Een dame met een kunstig opgestoken kapsel met extensions vroeg zich af of zij ook als natural wordt beschouwd. Mijn definitie van natural hair is: haar dat niet door chemische behandelingen van structuur is veranderd. Ik stelde de vraag aan Cindy Hurst. ‘Well, I guess. But what is the opoint if you are natural and you’re not showing it because you have covered it up with extensions? ’vroeg Cindy zich af.

Ruimte voor vermaak en verwennerij was er ook : er werden prijzen verloot van She Sells, Isossy Children en Etos. Ook kregen alle bezoeksters een goodybag mee. Binnenkort komt er een verslag op www.naturalwomanradio.com

Wil je er de volgende keer bij zijn? Houd dan de website www.naturalhairday.nl in de gaten!

Image

Image

Advertisements