Op zaterdag 17 mei vond de International Natural hair Meetup Day (INHMD)  voor de tweede keer in Amsterdam Zuidoost plaats.  Jaarlijks komen tijdens INHMD wereldwijd  geinteresseerden in natural haar (niet chemisch behandeld krullend of kroeshaar)  bijeen om elkaar te informeren en inspireren. De uitverkochte bijeenkomst in Amsterdam werd georganiseerd door mijn bedrijf She Sells in de C3 church. Er kwamen ruim 80 bezoekers op af, voornamelijk vrouwen. Vooraf konden zij online een kaartje kopen vanaf €12,50 (vroegboekers). Dit kaartje diende tevens als lot en men kon grote prijzen winnen waaronder volledige pakketten haarverzorgingsproducten en sieraden.Image

De middag startte met een welkomstwoord en een inleiding over International Natural hair Meetup Day. Daarna kwam Jacky Andrews aan het woord van het project Samen kappen. In deze buurtsalon in Amsterdam Zuidoost kunnen minderbedeelden of bewoners die een wederdienst willen bewijzen gratis terecht. Bezoekers aan INHMD Amsterdam konden producten doneren aan dit project. Als dank kregen zij een lot waarmee ze extra kansen maakten op prijzen.

Omdat er veel aanmeldingen waren van mensen die pas terug naar natural zijn gegaan of dit overwegen heb ik een workshop gegeven over de vijf basisstappen van natural haircare. Aan het eind demonstreerde mijn zus Chantal de Curly hair Solutions Slip detangler en Extenzz op model Maresa. Zij heeft haartype 3b en veel last van pluis. Met de demonstratie lieten we zien dat je geen hittebehandeling of chemische middelen nodig hebt om krimpen en of pluis tegen te gaan. Een dame vroeg of het product ook gedemonstreerd kon worden op een model met type 4 haar. Een terechte vraag, want het effect van producten verschilt per haartype. Bezoekster Ingrid (type 4b//4c haar) bood zich spontaan aan. De Extenzz werkt het best werkt op schoongewassen haar. Helaas had zij al  Cantu Sheabutter in het haar waardoor het effect niet goed zichtbaar is. Cantu sheabutter bevat o.a. Trimethylsilylamodimethicone  (siliconen) en lanolin oil. Tijdens de workshop vertelde ik al dat dit ingredienten zijn die een laagje om het haar aanbrengen en andere producten belemmeren om in het haar te trekken. De Extenzz sloeg hierdoor een beetje wit uit waardoor we niet het gehele haar hiermee hebben behandeld. Toch merkte Ingrid later op dat  de behandelde pluk veel zachter aanvoelde.

Hierna was het tijd voor de deelnemers aan de kapselwedstrijd om zich te presenteren. Deze dames zijn het levende bewijs dat er veel mogelijk is met natural hair. Ze hadden allemaal een ander kapsel: twist-out, coils, afro en een updo. Image

Na de pauze kregen we een preview te zien van Vaugh Dabney’s documentaire ‘Play with it’. Deze documentaire is nog in de maak en dus nooit eerder vertoond. Het gaat over de keuzes die vrouwen maken voor  natural hair of juist niet. Angelique Houtveen ( van Radio 6 Soul Jazz) mocht Vaughn interviewen over zijn beweegredenen om deze documentaire te maken. Een van de vragen was waarom de film alleen over de keuzes van vrouwen gaat. Volgens Vaughn is dat omdat vrouwen veel meer op hun uiterlijk beoordeeld worden. Na het interview schoven Tewatha Muller en Simone Zeefuik aan voor de paneldiscussie. Ook het publiek kon meepraten over de vier stellingen: ‘Natural hair is a fase or trend’, ‘Straight hair is more accepted in a white society’, ‘Choosing for natural hair requires courage’ en ‘If you wear artificial hair, you’re not natural’ (in het Engels vanwege de Engelstalige gasten ).

Na Imagedeze interessante en openhartige discussie was het tijd voor een pauze waarin men kon eten en shoppen bij de zes standhouders. Ook kreeg iedereen een lekkere cupcake i.v.m. de negende verjaardag van She Sells.

Helaas moest de fashionfotografe eerder weg waardoor de fotoshoots in de pauze deels kwam te vervallen.  Een groepje van zes vrouwen volgde de optionele workshop headwrapping van Di ‘Xpression en zij kwamen met prachtige creaties terug.

De middag werd afgesloten met de prijsuitreiking van de kapselwedstrijd en een loterij. Renova won de kaspelwedstrijd met haar prachtige updo en kreeg een Curl Collection Box en een conditionin set van Natural Splendor. Renova vertelde dat ze de producten goed kan gebruiken omdat ze bezig is met de overstap van relax naar natural (transitioning). Het winnen was extra leuk omdat het haar 24ste verjaardag was! De uitslag van de wedstrijd is ook gefilmd.Image

Na afloop kon iedereen twee goodiebags afhalen en nog even op de foto bij Francois, de tweede fotograaf die prachtige portretfoto’s gemaakt heeft.

Enkele reacties van bezoekers:

‘Een gezellige en inspirerende middag’

‘ Wat een vrolijke dames bij de leuke mooie kraampjes’

‘Volgende keer meer workshops en meer standjes’.

‘Jammer dat een deel in het  Engels was.’

‘Goed georganiseerd. Complimenten!’

Image

We nemen alle complimenten en verbeterpunten mee en volgend jaar hopen we nog meer vrouwen en mannen te inspireren!

 

 

 

 

 

Advertisements