Op 13 juli bezocht ik de ABC Treehouse in Amsterdam. Er vond daar een boeklezing plaats door Ayana Bird, een van de auteurs van ‘Black Hairstory, Untangling the roots of Black Hair in America’.
IMG_20140713_154947Ik heb dit boek al jaren en vind het erg informatief. Lori Tharps, de andere auteur, was helaas niet aanwezig. Er waren ruim 60 aanmeldingen en de zaal zat vol met een aantal dames en een enkele heer, voornamelijk met natuurlijk kroeshaar.

IMG_20140713_142837Ayana (40) vertelde dat zij een journalist is uit Philadelphia. Toen ze 15 was ging ze voor haar school een jaar naar Belgie. Ze zocht daar een kapper die met kroeshaar kon omgaan en vond er uiteindelijk een in de Gouden Gids. Het was een vreselijke ervaring.Toen begon ze voor het eerst na te denken over haar haar. Op haar 18e ging ze studeren. Om geld te besparen koos ze voor een kort koppie. Haar familie was hier niet blij mee omdat ze altijd erg lang haar had. Op haar 20ste schreef ze een scriptie over de sociologische aspecten van black hair. In diezelfde periode schreef Lori Tharps uit Winsconsin op een andere universiteit een afstudeerscriptie over de psychologische aspecten van black hair.

De twee kenden elkaar niet, maar bij beiden raadde de professor in eerste instantie af om over het onderwerp te schrijven. En na het schrijven van de scriptie kregen beiden van hun professor te horen dat ze er een boek van moesten maken.

Op haar 26e werd Ayana voorgesteld aan Lori en kwamen ze erachter dat ze met hetzelfde ondeerwerp bezig waren. De twee gingen op zoek naar een uitgever. Ze wilden samen een boek schrijven over het verhaal achter verschillende haarstijlen. Ze deden onderzoek in the African American Research Centre in Harlem en spraken met West Afrikaanse historici. Ook deden ze onderzoek naar de geschiedenis van black hair en daarbij behorende sociologische en culturele trends.Ze ontdekten o.a. dat de jehri curl (denk aan Michael Jackson’s haar in de jaren 80) met opzet is bedacht. In de jaren 70 droegen veel Afro Amerikanen een afro en de fabrikanten van relaxers begonnen omzet te verliezen.

IMG_20140713_154922
Na deze introductie over het hoe en waarom van het boek las Ayana voor uit drie onderdelen van het boek; de 15e eeuw, de slavernij en de geboorte van de afro. Daarna sprak Ayana over de huidige natural hair movement, de beweegredenen van mensen om te weaven en ook waar de natural hair industrie naar toe gaat. Er zijn op dit moment een aantal zwarte Amerikaanse vrouwen met hun eigen merk maar over vijf jaar zal het anders zijn. Het wordt steeds moeilijker om te concurreren tegen de grote gevestigde merken. Deze beginnen ook producten te maken voor natuurlijk kroeshaar of ze kopen bedrijven op. Zo verkocht Lisa Price onlangs haar bedrijf Carol’s Daughter aan een ‘blank’bedrijf. Ze is nog wel het gezicht van het bedrijf om de indruk te wekken dat je een zwarte vrouw steunt. Ook in Nederland beginnen steeds meer vrouwen een zaak in natuurlijke haarproducten. Ik hoop dat zij de grote concurrentiestrijd wel overleven….

Advertisements