10 tips tegen droog haar

Weet  jij je geen raad met je haar omdat het zo droog is? Dan sta je niet alleen want veel mensen met krullen of kroeshaar klagen over drookroeshaarg haar. Droog haar klit en pluist heel snel en hierdoor zit je vaak letterlijk met de handen in het haar.

In het algemeen geldt: hoe sterker gekruld het haar is, hoe droger. Dit komt door de structuur van het haar. Je hoofdhuid maakt talg aan, een natuurlijke haarvet. Door de structuur van krullen en kroeshaar (bijvoorbeeld een S vorm of zigzag) heeft de talg moeite om de puntjes van het haar te bereiken. Hierdoor voelen vooral de puntjes droog aan. Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat krullen en kroeshaar minder vocht vasthouden. Krullend of kroeshaar is dus meestal vochtarm en vetarm.

Aan de natuurlijke eigenschappen van je haar kun je weinig veranderen. Toch kun je gelukkig veel doen om het minder droog aan te laten voelen. Hieronder tien tips :

  1. Gebruik een sulfaatvrije shampoo. Sulfaten zijn agressieve reinigers met een ontvettende werking.Ze zitten o.a. in zeep, wasmiddel, schoonmaakmiddelen , maar ook in shampoos. De ontvettende werking is fijn voor de afwas maar niet voor jouw haar! De sulfaten verwijderen namelijk het natuurlijke haarvet uit je haar.

De meest voorkomende sulfaten zijn Ammonium Lauryl Sulfaat,  Ammonium Laureth Sulfaat,  Sodium Lauryl Sulfaat en Sodium Laureth Sulfaat. Vermijd deze en kies voor een natuurlijke, milde shampoo of cleanser.

  1. Gebruik altijd een conditioner na het wassen. Conditioners of crèmespoelingen zijn terug vetters die het haar weer van vet voorzien en in conditie brengen. Gebruik regelmatig een diepe conditioner.
  2. Gebruik zo vaak als nodig een moisturizer die zowel vocht (water!) als vet (boters) bevat. Moisturizers verzorgen en voeden je haar en laten het lekker zacht aanvoelen.
  3. Gebruik na de moisturizer een plantaardige olie. Met olie kun je het vocht insluiten. Je hebt dan minder vaak een moisturizer nodig. Enkele goede oliën zijn olijfolie, cocosolie, amandelolie, arganolie, castorolie en lavendelolie. Bij dik haar kun je ook sheabutter gebruiken.
  4. Besteed extra aandacht aan de haarpunten. De haarpunten zijn het oudste en droogste gedeelte van het haar. Laat droge en gespleten haarpunten knippen.
  5. Vermijd ingrediënten die het haar kunnen uitdrogen. Er zijn veel ingrediënten in dagelijkse haarverzorgingsproducten die een verstikkende en/of uitdrogende werking hebben. Bijvoorbeeld mineraalolie (Latijnse naam op etiketten: Paraffinum Liquidum), alcohol en siliconen zoals dimetichone.
  6. Slaap op een satijnen kussensloop of met een satijnen slaapmuts. Vermijd een katoenen kussensloop. Katoen is vocht absorberend en onttrekt dus ook vocht uit het haar.
  7. Vermijd hittebronnen zoals een föhn, krultang of stijltang. Deze drogen niet alleen je haar uit, ze kunnen het ook voorgoed beschadigen!
  8. Bescherm het haar in de winter. In de winter is het haar vaak het droogst. Draag je haar niet los in de winter en ga niet met nat haar of met onbedekt haar naar buiten.
  9. 10. Drink veel water. Water vervoert mineralen, vitamines en voedingsstoffen door ons lichaam naar plaatsen waar ze nodig zijn. Dit zorgt voor een gehydrateerde, gezonde huid. En gezond haar groeit alleen uit een gezonde (hoofd)huid!
Advertisements